V září jsme ve školce přivítali nové kamarády a ukázali jim, jak to v naší školce funguje, kde má co své místo, kde si mohou děti hrát, kde pracovat, kde ukládat svoje věci. Nově příchozí děti jsme seznamovali se školkovými pravidly na pozemku školky i mimo něj, a ostatní děti si po prázdninách pravidla též potřebovaly zopakovat. Zejména v prvních dnech jsme si také sdělovali zážitky z prázdnin.

Do školky přibyla nová dřevěná stavebnice a děti se s nadšením vrhaly do stavění různých věží, domů, lodí a jiných modelů, někdy dle předlohy, jindy dle fantazie. Dokonce začaly dřevěné hranoly používat i pro hru mikádo. Díky této stavebnici si tak trénují zručnost, pozornost, trpělivost i logické myšlení.

Tématy měsíce byly úroda, pole a dopravní prostředky. Rozmanité plody z úrody jsme se pokoušeli vymodelovat z těsta, poznat poslepu hmatem, používali jsme je i k výtvarným činnostem. Učili jsme se poznávat plody na zahradě školky i na procházkách v okolí, v lese jsme často nacházeli různé jedlé i nejedlé houby.

Dozvěděli jsme se co vše se pěstuje na poli, zkoušeli jsme přebírat rýži a čočku, kreslit do mouky. Prohlédli jsme si kalendář s polními stroji a následně se nám naskytla možnost zblízka si prohlédnout úplně nový obecní traktor. Na louce u řeky děti nacvičily a sehrály pohádku O veliké řepě.

Zapřemýšleli jsme, jaký je rozdíl mezi polem a loukou. Byla posekána školková loučka a vyroben sušák na seno. Děti si též vyzkoušely vyrobit strašáka na políčko s úrodou.

Libuška dovezla keramickou hlínu a děti z ní vyrobily mističky se vzorem lístečků.

Měsíc září, ve kterém jsme také oslavily Klárčiny a Lojzíkovy narozeniny, byl zakončen svatováclavskou stezkou odvahy.