Listopad

     Vítr již sfoukal téměř všechno listí ze stromů a nastal čas vzít do rukou hrabičky a uklidit listí alespoň z chodníčku od vrátek a kolem Slamáčku, zbytek nechat pro hmyz a jiné živočichy k zimnímu spánku.  Když je někdy po ránu i trochu namrznuto, posypeme cestičky raději i pískem, aby to ani nám ani našim rodičům tolik neklouzalo.

            Jistě jste si všimli překrásných alejí, které se během podzimu vynořily kolem Druztové. Měli jsme tu čest podílet se na výsadbě jednoho stromu a slyšet naprosto profesionální přednášku zahradníka Tomáše. Za to mu velmi děkujeme!

   Každým dnem ubývá světla a přibližuje se období zimy.  A tak čím dál častěji v ohništi rozděláváme oheň a ve Slamáčku kamna, aby nám to teplo  a světlo příliš nechybělo.  Na Dušičky jsme zašli zapálit svíčku i na jeden z hrobů na nedaleký hřbitov, přičemž jsme zde zavzpomínali na naše zemřelé předky.

   Svatý Martin na bílém koni nám bohužel letos sníh nedovezl, tak jsme si namísto stavění sněhuláků alespoň na plechu na ohni upekli svatomartinské rohlíky ve tvaru podkovy.  Připomněli jsme si příběh o svatém Martinovi a podle obrázků jsme vymýšleli svatomartinské pranostiky. Kdo měl čas a chuť, mohl se v neděli 8. listopadu i se svými rodiči zúčastnit svatomartinské stopovačky vedoucí po pěšinách, kudy chodíme na školkové výpravy. Cesta přinesla poznání ze života svatého Martina a také poselství, která s sebou tento svátek do našich životů přináší.

Bc. Alžběta Kalinová